Stichting Activiteiten Souburg

Over de stichting

In 1966 werd Souburgs Burgerzin opgericht toen de Gemeente Oost en West Souburg werd opgeheven. Met een grote groep leden, medewerkers en bestuursleden werd een activiteit met gemak georganiseerd. Alle activiteiten in het dorp werden door deze vereniging georganiseerd, met behulp van vele Souburgers.

  • Koninginnedag was een begrip in het dorp, honderden kinderen deden mee aan de spelletjes, met o.a. blikgooien, zaklopen en een waterspel. In de kern van Souburg, op het Oranjeplein streden de groepjes kinderen tegen elkaar. Voor de volwassenen werd i.s.m. de sportverenigingen een zeskamp georganiseerd en werden met behulp van Bouwbedrijf Joziasse de hoogste zeepkistenhellingen gebouwd. Later werd er ook een playbackshow gehouden, iets waar maanden van te voren al hard voor geoefend werd. Deze werd toen nog gehouden op de oude vertrouwde muziektent die ooit aan Souburg was geschonken. Speciaal voor activiteiten als Koningsdag, Sinterklaas en concerten van “Vlijt en Volharding” werd deze mobiele muziektent opgebouwd door de vrijwilligers.
  • De lampionnenoptocht verdween uit het programma van Koninginnedag omdat het niet donker was i.v.m. de zomertijd, deze werd verzet naar de herfstvakantie en is nu i.s.m. de speeltuin een Halloweenoptocht geworden. Het Halloweenfeest werd na de lampionnenoptocht voortgezet op de speeltuin, die als heuse griezeltuin werd omgetoverd.
  • De Sinterklaasintocht is de laatste jaren steeds populairder geworden in Souburg en wordt elk jaar door duizenden kinderen en ouders bezocht. Souburg is uniek want de intocht is heel open en er is genoeg tijd voor de kinderen om met de vele Pieten en Sint op de foto te gaan. Na afloop van de intocht gaat Sinterklaas met een aantal Pieten naar de speeltuin waar er nog een feestje wordt gehouden met een warme hap om de innerlijke mens ook goed te verzorgen na het koukleumen op de kade.

 

Door het afnemen van vrijwilligers, leden en bestuursleden werd in 2006 besloten een samenwerking aan te gaan met Speeltuinvereniging Oost-Souburg en zo de krachten te bundelen. Hierdoor konden de evenementen blijven bestaan. Dat jaar werd voor de eerste keer de, toen nog, Koninginnedag op de speeltuin gevierd. Een groot succes was het! Het was even wennen maar de nieuwe opzet werd goed ontvangen en als het weer meezat was het een drukte van belang.

Door deze samenwerking is de Stichting Activiteiten Souburg (SAS) ontstaan. Om als stichting verder te gaan had een aantal voordelen, zo waren ze niet meer afhankelijk van leden om beslissingen door te voeren en was de Speeltuin als fijne locatie voor de evenementen voorhanden.

De Stichting Activiteiten Souburg wordt financieel ondersteund door subsidie van de Gemeente Vlissingen en door de donateurs. Hierdoor kan SAS de evenementen voor de kinderen in Souburg, maar ook van daarbuiten, financieren. Daarnaast zijn er ook sponsoren tijdens de evenementen die zorgen voor een extra financiële bijdrage.

Onze dank gaat dan ook uit naar de donateurs en sponsoren.